Geef me de 5

 

Geef me de 5 is een methode om mensen met een stoornis in het autismespectrum duidelijkheid en structuur te bieden en ze te leren zelfstandig te functioneren. De methode is ontwikkeld door gedragsdeskundige autisme Colette de Bruin-Wanrooij.

De methode heeft als uitgangspunt dat mensen met een autistische stoornis op drie gebieden onvoldoende ontwikkeld zijn:

EF (Executieve functies, het kunnen uitvoeren van taken)
CC (Centrale Coherentie, het zien van de algehele samenhang)
TOM (Theory of mind, het inlevingsvermogen)

Als gevolg hiervan is de wereld voor iemand met een autistische stoornis heel onduidelijk en onvoorspelbaar.

Geef me de 5 is erop gericht de wereld voor deze mensen te structureren met behulp van 'kettingen' van taken en roosters en door een bepaalde manier van communiceren. Er wordt heel veel gebruikgemaakt van afbeeldingen (pictogrammen). Met het structureren moet er duidelijkheid gegeven worden aan de vijf aspecten:

Wat (er moet gebeuren)?
Wanneer?
Hoe?
Waar?
Wie?

Uiteindelijk werkt de methode ernaartoe dat mensen met autisme zich kunnen ontwikkelen van persoonsafhankelijk, waarbij een vaste persoon voortdurend aansturing moet geven, via structuurafhankelijk, afhankelijkheid van opgestelde structuren, naar zelfstandigheid.

Benieuwd naar de Geef me de 5 methodiek? Klik hier.

Wij zijn naar de lezingen van Colette de Bruin geweest en hebben de basistraning gekregen. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen om dit ook te doen. Als we 25 jaar terug zoiets hadden kunnen doen dan was het voor ons ook een stuk eenvoudiger en duidelijker geweest hoe we het beste met onze zoon hadden moeten omgaan. Maar, beter laat dan nooit.
Nu we de training hebben gedaan is het voor ons ook meer duidelijk waar we op moeten letten en hoe we er op moeten reageren.  
De EO heeft ook nog een serie programma's gemaakt over Colette de Bruin onder de titel "autisme wat nu.."