Groene stroom

De Erasmus is natuurlijk niet het meest energiezuinige gebouw dat er is. Daarom zijn we continu bezig met het zoeken naar oplossingen om de energie die we gebruiken zoveel mogelijk zelf te produceren en om te zorgen dat we er zo min mogelijk van nodig hebben. 

Zonnepanelen.

   

Een van de manieren om dat te doen zijn natuurlijk zonnepanelen. We hebben er momenteel 20 op het dak liggen. Maar we zijn van plan om er nog zoveel als mogelijk is bij te plaatsen.  Op de onderstaande link kun je zien hoeveel stroom onze zonnepanelen produceren.

Zonnepanelen op de Erasmus

Verwarming.

Recent hebben we ook onze oude CV ketel vervangen voor een geavanceerd CV cascade opstelling. Waardoor we hopen dat we ons gasverbruik ook een stuk kunnen terugbrengen. Dit syteem bestaat uit 3 HR ketels met een geavanceerde computer om het een en ander te regelen. Bijkomend voordeel van dit syteem is dat als een van de ketels in storing mocht gaan, de andere het overnemen. Hierdoor is de kans dat we zonder verwarming komen te zitten te verwaarlozen.

Elektrisch rijden.

Sinds 2014 zijn we ook zoveel mogelijk echt elektrisch gaan rijden met onze Renault zoe. Dat is dus geen hybride, maar gewoon elektrisch zoals het eigenlijk gewoon hoort. En dat bevalt prima.

Isolatie.

Verder zijn we ook flink aan het investeren in isolatie. We zijn geleidelijk alle ramen aan het vervangen voor HR++ kozijnen. Daarnaast zijn we, waar mogelijk, tevens de wanden aan het isoleren.

Voor de toekomst.

Wat we ook nog willen doen is een zonneboiler systeem plaatsen, zodat de zon ons water kan verwarmen. We maken momenteel, indirect (door middel van zonnepanelen en elektrische boilers) ook al warm water, maar doordat we op het dak ook een aantal plaatsen hebben die minder geschikt zijn voor zonnepanelen (vanwege de schaduw) en het goedkoper is om water doormiddel van zonneboilers warm te maken, gaan we er ook nog een paar zonneboilers neer zetten.